Zomervakantie 2013

Omdat er geen extra activiteiten gepland waren in het seizoen 2013 leek het er op dat we in een doodse stilte de vakantie zouden doorbrengen.
Niets was minder waar, op het terrein was het gezellig druk en op de eerste avond waren de plannen voor de komende weken al weer gemaakt.
De gehele vakantie was er een variatie aan activiteiten te beleven op het terrein.
Of het nou ging om een duitse avond, met duitse muziek en een duitse BBQ.
Een avond van broodjes bakken aan het kampvuur, een spellen avond met kaarten en bordspellen.
Een Jeu de boule wedstrijd, een griekse avond, of zelfs gezellig met zijn allen pannekoeken eten in Vrij-Inn.
Van alles werd er verzonnen om een gezellige tijd door te brengen.
Grote kans dat er in de komende nieuwsbrief nog een uitgereid verslag van is te lezen.

Ook aan kluswerkzaamheden werd de nodige tijd besteed, zo werden er vogelhuisjes gemaakt, de verlichting in zowel Vrij-Inn als bij de buiten douche van het Huuske geplaatst.
Door een aansluiting te maken om een mobiele zonnecollecter te kunnen gebruiken was ook de mogelijkheid gecreerd om deze aansluiting te gebruiken om s'avonds het dartbord te verlichten.
En als klap op de vuurpijl moest ook nog de put leeggeschept worden omdat de toiletten verstopt dreigde te raken. 

We hebben ons 3 weken kostelijk vermaakt en zijn met een goed gevoel weer huiswaards gegaan om weer bij te komen.

Mark,


------------------------------------------------------------------------------------


Zomervakantie 2012

Eindelijk was het zover de vakantie was begonnen en gepakt en gezakt trokken we richting de Ossendijk.
Daar aangekomen was het zelfs al gezellig druk en met het mooie weer erbij maakte dit het vakantiegevoel compleet.
Tijdens de rondwandeling over het terrein zagen we dat er op nummer 40 een kleine tourcaravan was neergezet en s'avonds bij een drankje met de aanwezigen (ook de eigenaren) kwamen de wilde ideeŽn om de caravan als die niet gebruikt of verhuurd werd om te toveren tot frietkraam.
Zo gezegd zo geregeld, met de woorden "elke woensdag middag open" begon de frietkraam gestalte te krijgen.
Het wachten op de woensdag werd overbrugt met verschillende klusjes op het terrein, het voorbereiden van de bouw van de nieuwe Hottub, het plaatsen van led verlichting in Vrij-Inn en het aanpassen van de verlichting in en onder het afdak van het Huuske, gras maaien, snoeien en nog andere karweitjes.

Woensdag morgen werd de caravan versierd, tafel, stoelen en zelfs een tent werd erbij geplaatst om de stemming extra te verhogen en kon het feest beginnen.
Er was massaal aardappelen geschild en zelf frietjes gesneden, de uien versnipperd en het bakken kon beginnen op de manier van vroeger met een pan op het vuur.
Al snel was het gezellig druk aan de frietkraam en zelfs de gearriveerde gasten hebben zich kostelijk vermaakt.
Na zo'n gezellige dag was natuurlijk het nieuwe thema voor de volgende woensdag snel gevonden "pannenkoekenkraam"
Ook die woensdag was een succes en is er gezellig gezamenlijk gesmuld van de heerlijke pannenkoeken in alle smaken en geuren.
Voor de laatste woensdag van onze vakantie was afgesproken van de caravan een afhaal chinees te maken.
De afhaalchinees was geboren maar op de dag zelf was het net iets te kil om dit bij de caravan te doen en is toch maar gekozen om het eten gezamenlijk in Vrij-Inn te nuttigen.

Ruim 3 weken is er meerdere keren voor elkaar gekookt en gezamenlijk gegeten met de aanwezigen op het terrein, of het nu ging om roerbak, frietjes,salades,pannenkoeken, BBQ  of chinees het was allemaal geweldig lekker en zeker leuk om mee te maken hoe een groep mensen hun vakantie zo gezellig kunnen maken.
Ik hoop mijn volgende vakantie met minimaal het zelfde weer en met dezelfde gezelligheid op het terrein de Ossendijk te mogen vieren. 

Mark
 
------------------------------------------------------------


Vrij-uit

By the way:

Het was niet alleen een geslaagde stoel-actie,
Wij vonden het ook een heel leuk feestje

Tot volgend jaar!

Peter & Christine

--------------------------------------------------------------------------

Zeist, 12 sept. 2011.

Hallo lieve mensen,

Wat was het een geweldige succesvolle dag zondag 4 september.
Alle lieve mensen die mij steunde met mijn project "de stoel voor Jennifer", geweldig!

De dagen ervoor was ik naar Amsterdam gegaan om inkopen te doen voor alles wat ik nodig had voor o.a. mijn pindasoep . Niet dat ik het hier niet kan kopen, maar daar weet ik de weg en vind je de beste producten. Paulo dus sjouwen over de markt met een wagen vol bakbanen, groente, zoete aardappels, tamarinde etc.  Op zaterdag was het de hele dag koken en verder voorbereiden. Pindasoep met kip, pindasoep zonder kip en soep zonder pinda. Alles op tijd klaar.!!!!
Tussen door nog het lied malaike (engel) oefenen. Dit na aanleiding van mijn dochter die zei: " mamma als de stoel er komt wordt ik gedragen door alle mensen die meegedaan hebben en dat zijn allemaal engelen die mij dragen". Dat vond ik zo mooi!!! Vandaar het lied malaike wat ik samen met Ignaz zong,  met dank aan alle lieve engelen.

Zondag om 9u vertrek ik samen met onze huisgenoten Jhennyred en Jurick en een vroegere huisgenoot Ignaz. Ignaz zijn vrouw had in Rwanda speciaal fruit op de markt gekocht en een andere vriend had het weer mee genomen in het vliegtuig naar Nederland en tenslotte kwam het diezelfde week nog vers op de tafels van "Vrij-uit".

Wat een binnenkomst, alles was al door Mark en andere behulpzame "Vrij-uiters" klaargezet, zoals Afrikaanse beelden, muziek, tafels , keuken onder de veranda en Marks gitaar voor ons optreden en misschien wel de engelen voor Jennifer.
Volgens mij was het voor sommigen even wennen aan de smaak van de pindasoep, maar er werd lekker van gesmuld. Ook de bakbanen  gemaakt door onze kok: Jurick en rijst-ballen werden met plezier naar binnen gewerkt. Het fruit werd eerst kritisch bekeken en uitgeprobeerd maar toch wel lekker of speciaal gevonden!!
Nadien nog de originele "Rwanda koffie",een dansje op Afrikaanse muziek rond de tafel  en verder nagenieten.

Tussen door gaf Jan geweldige dynamische massages, Mariet gaf kaartleessessies.(lichamelijke en geestelijke opfrissers dus). Verder kon men het leuke  ringspelletje doen en prachtige door Monique gemaakte kaarten kopen. Het bestuur had besloten bij wijze van uitzondering het geld van de sauna op die dag  ook voor Jennifers stoel beschikbaar te stellen. Hart verwarmend allemaal.
Aan het eind van de middag werd de opbrengst geteld en dat bleek ruim 250 euro te zijn.
"Heerlijk", riep ik, " wat geweldig nu hoef ik nog maar 50euro".
Maar toen werd er  nog meer gegeven en na 10min was het bijna rond tot Mark zei:
"Nou dan vul ik het aan tot 300 euro en ben je klaar".

Lieve mensen dank je wel allemaal, het was geweldig!!  Ik kreeg tranen van geluk en over zes weken kan mijn dochter in haar nieuwe stoel zitten.
Dan zal Paulo foto's maken, zodat jullie kunnen zien waar het allemaal om ging en hoe blij ze is.

Heel veel liefs en ik ben blij lid te zijn van "Vrij-uit".
Een vereniging met veel lieve, behulpzame en goedgevige mensen. Nogmaals dank!

En nu het recept van de pindasoep:
Soepkip uren trekken, vlees eruit en klein snijden.(VegetariŽrs zonder kip)
In de bouillon groente koken: gember, prei, wortel, aardappel, zoete aardappel,
Selderij, ui, courgette, en tijm,  alle soepgroente is goed.
Fijn maken met mixer, dan pindakaas of uit de Surinaamse winkel de pindakaas ongeveer 1pot voor 5ltr.soep  voor pindasoep die is heter van smaak erbij,
Daarna de stukjes kip erbij.
Bij het opdienen een scheutje room en enkele pinda's en stukjes erbij.
Heerlijk wat stokbrood .
En je hebt een hele maaltijd. Smakelijk eten.

Maria.
Een winters oud en nieuw

Een bijzondere activiteit stond gepland voor het einde van het jaar: we vieren oud en nieuw op ons terrein.
Maar...... koning winter dreigde roet in het eten te gooien.
De pioniers die het terrein probeerden te bereiken  is het niet gelukt. Maar met zwaarder materieel  was er wel een weg te banen en wat zijn we blij een van de leden die met tractor en schuiver de paden naar en op het terrein gebaand heeft, zodat het feest kon doorgaan.
De voorbereidingen werden woensdags getroffen en op oudjaardag kwam iedereen in de loop van de middag met proviand en slaapgerei.
Het was gezellig in ons clubgebouw: het was lekker warm, de tafels waren feestelijk gedekt, en iedereen had goeie zin. Ook de sauna was klaar voor gebruik.
Na een gezellige gourmetmaaltijd, werd er door een paar echte naturisten gebruik gemaakt van de sauna. Voorafgegaan door een ijskoude douche zaten ze lekker te zweten.
Later was er een quiz voor ons: wie werd de weekend miljonair van Vrij-uit?
Om 12 uur knalde de champagne en stonden we buiten tussen het vuurwerk.
Het volgende avontuur stond al te wachten: slapen op een wel erg winterse camping. In je eigen caravan was voor sommigen een optie, maar het Honk leek ook een goede slaapplek.
Dat was het ook, tot duidelijk werd dat er ook een paar bosbewoners (muizen) huisden.
Al met al een heel geslaagde activiteit die voor herhaling vatbaar is, maar dan zonder muizen.
De nieuwjaarsreceptie op zondag was drukbezocht. Er was koffie met oliebollen, gluhwein, en allerlei heerlijkheden.
Natuurlijk was er een woordje van onze voorzitter en werd een papieren wensballon opgelaten waarbij ieder van de vereniging zijn beste wensen voor Vrij-uit voor het komende jaar meestuurde.
Helaas gingen de twee andere ballonnen niet dezelfde koers als de eerste, maar eindigden in de grote eikenboom voor het clubhuis. We hopen dat het voor de speciale wensen die meegestuurd werden geen nadelige gevolgen heeft.
Wat later was de Nieuwjaarsduik, nou ja, duik!! Het kwam er op neer dat er een aantal mannen in de warme hottub zaten, met muts en een glaasje.
Een goede start van een Nieuwjaar en nu maar hopen dat de rest van het jaar in eenzelfde sfeer zal verlopen.


 

Zomer Barbecue

Nadat het vorige seizoen de zomer BBQ goed bezocht en erg gezellig is afgesloten was ik natuurlijk erg benieuwd of dit seizoen hetzelfde zou gebeuren.
De vuurkuil was in gereedheid gebracht, de muziek was verzorgd en 1 tafel was klaar gezet om aan te eten en de eersten hadden zich al gemeld.
Al snel begonnen de wolken dicht te trekken en vielen er zelfs al enkele druppels, wat nu??
Na het besluit te hebben genomen om gezien het aantal personen toch de vuurkuil als BBQ te blijven gebruiken kwam er een volksverhuizing op gang om het een en ander te reorganiseren.
Parasols werden gebruikt om droog te kunnen staan bij de BBQ, alle tafels werden bijgezet om zeker iedereen te kunnen plaatsen en in allerijl werd nog een partytent bij elkaar gezocht (waarbij de zolder van VRIJ-INN nog meerdere keren bezocht moest worden) maar het lukte om van 3 setjes een passende tent in elkaar te zetten en boven de tafels te plaatsen.
Als laatste werd nog een vaatje bier aangeslagen en kon de BBQ beginnen.
Rene had zelfs zo'n haast om te komen eten dat hij zijn vlees was vergeten, maar ook dit werd verholpen zodat hij niet nogmaals huiswaarts moest om vlees te halen.
De opkomst was dit jaar overweldigend, met bijna 20 personen aan leden, gasten, donateurs en zelfs nieuwe leden die in allerijl nog een caravan gekocht en geplaatst hebben om te kunnen blijven slapen lijkt de zomer BBQ een succesformule en was in de gezelligheid het gemis van enig bestuurslid snel vergeten.
De vuurkuil lag vol met gloeiende houtskolen en briketten met veel te dicht hierop het rooster waardoor er flink met het vlees gedraaid moest blijven om dit niet te verbranden.
Verschillende vleespartijen en vegetarische gerechten leken dan ook zwaar gehavend van het rooster te komen, maar met enkele aluminium bakjes en het regelmatiger draaien kon het ergste voorkomen worden.
Dat het in de tussentijd steeds meer begon te regenen kon de pret niet drukken en was er zelfs een 2e vaatje bier nodig om niet uit te drogen van de dorst.
In alle gezelligheid werd het snel later en na een gezamenlijke afwas hebben verschillende personen nog een saunaronde gemaakt om daarna weer de gezelligheid op te zoeken.
Het begon zelfs al donker te worden en we waren dan ook erg verrast dat er in de stromende regen bezoekers aan de poort stonden die zelfs nog wilden overnachten op ons terrein.
Deze werden met een spoedcursus wegwijs gemaakt door Henri en in overleg is besloten om deze mensen niet in de stromende regen het tentje op de gastenplaatsen op te laten zetten maar de mogelijkheid te bieden het tentje op te zetten onder het zeil van onze feesttent waar ze ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Het overgebleven gezelschap verzamelde geleidelijk aan naar het afdak voor een kopje koffie en zo liep de avond langzaam op zijn einde en ben ik met een volle maag en een goed gevoel over deze succesvolle dag in de caravan in slaap gevallen.

Mark


Ons eigen terrein

Terug van een vakantie, waarin we allerlei campings bezochten, kwamen we zaterdags op onze fiets even naar "ons terrein".
De eerste gedachte die in me op kwam was: Wat is het toch mooi hier! En dat terwijl we Zweden, Finland en Noorwegen gezien hadden, maar toch trof het me:  de knusheid, het lag er allemaal netjes bij, het tuintje met het nieuwe kunstwerk, het mooie bankstel onder de veranda en natuurlijk het nieuwe terras en de saunakota. Het voelde echt als thuiskomen.
Het weekend daarna was ingepland om naar Vrij-uit te gaan. Zeker Jan popelde om de sauna echt helemaal af te maken. Gewoon wat gepruts voor de finishing touch, wat overigens toch wat uurtjes prutsen inhield. We hebben ervan genoten om samen, in redelijk goed weer, dus bloot, op ons eigen terrein bezig te zijn. En vooral om de schoongemaakte hottub weer te vullen, de sauna te stoken en samen heerlijk te relaxen. Later kwam Pascal meegenieten en hebben we  lang 's avonds buiten gezeten. Zolang zelfs dat het donker werd en er een kaarsje meeging in de sauna. Samen met de flakkerende vlammen gaf dat een heel speciaal effect.
Het koffie-uur zondags werd koffie met sauna. Het weer viel erg mee, dus het terras en de sauna waren goed bezet. Het was gezellig om iedereen weer te zien, bij te praten, een saunabad te nemen en af te koelen in de hottub, die lauwwarm was, ideaal na een hete sauna.
Dus ook voor naturisten geldt zeker:
Op vakantie gaan is prima, maar thuiskomen op je eigen terrein is zeker zo goed.

Jan en Marta

Contact